Judith A. Calogero

George K, Pataki
Commissioner

Governor

New York State Division of Housing and Community Renewal
Office of Rent Adntinistration
Gertz, Plaza
92-31 Union Hall Street
Jamaica, NY 11433

November 29, 2006

In your November 16, 2006 E-Mail to Michael Rosenblatt, you ask whether a Rent
Stabilized tenant would remain protected if an owner makes alterations to the subject building
which reduce the number of units to less than six. In your November 17, 2006 E-Mail you
specified that the building is an SRO which the owner alters to two or three units and ask
whether a Stabilized tenant who remains in the building would retain his or her Stabilized status.

The answer is “yes.” That is, alterations to a Stabilized building which merely reduce
the number of units from six or more to five or less will not destabilize the building or deprive
any tenant of his or her protections under the Rent Stabilization Law. The fact that the building
is an SRO will not change this result. See Rent Stabilization Code (RSC) Section 2520.11(d).

I hope this letter has addressed your concerns. However, please be advised that this
opinion letter is not a substitute for a formal agency order issued upon prior notice to all parties,

such parties having been afforded the opportunity to be heard.

Very truly yours,

Grego , Director
Policy and Legislative Liaison Unit
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