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George E. Pataki Judith A. Calogero

Governor Commissioner
New York State Division of Housing and Community Renewal
Office of Rent Administration
Gertz Plaza
92-31 Union Hall Street
Jamaica, NY 11433
October 18, 2005

This 1is in response to your letter of August 1. We regret

the delay in responding. You explain that you and your wife
have been residents in your apartment for 25 years, and your son
has resided therein with you for the last five years. Your

renewal lease was due to commence September 1.

You inguire whether you could have legally added your son’s
name to said renewal lease.

Pursuant to Section 2522.5{g} (1) of the Rent Stabilization
Code (RSC), an owner is required to provide a renewal lease that
is on the same terms and conditions as the expiring lease.
However, “the tenant shall have the right to have his o¢r her
spouse, whether husband or wife, added to the lease or any
renewal thereof as an additional tenant when said spouse resides
in the housing accommodation as his or her primary residence.”

Complying with the above requirement does not entitle an

owner to a vacancy increase. However, the RSC does not contain
any similar requirement to add the name of a non-spouse to the
lease. An owner who agrees tec do so is entitled to charge the

vacancy lncrease, possibly as high as 20 percent, as a new
tenancy 1s created, permitting the owner to offer a vacancy
lease naming the original tenants and the added non-spouse as

tenants. In addition, a wvacancy allowance, 1f authorized at
that time by the New York City Rent Guidelines Board, may also
be added. {(The current Rent Guidelines Board Order does not

provide for a vacancy allowance).
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Please also note that even if your son is not added as a
named tenant tc the lease, he could ultimately be entitled to
“succession” rights should you and your wife permanently vacate
the apartment. In such case, he may be entitled to a renewal
lease, without a wvacancy increase. Enclosed, please find DHCR
Fact Sheet #30, Succession Rights.

We trust thet we have fully responded to your inquiry.

Please be advised that this opinion letter 1is not a
substitute for a formal agency order issued upon pricor notice to
all parties and with all parties having been afforded an
opportunity to be heard.

Very truly yours,

Michael B. Rosenblatt
Deputy Counsel

Associate Attorney

MBR:JDL

cc: Deputy Commissioner Roldan
(COL-1906)



