George E. Pataki Judith A. Calogero

Governor Commissioner
New York State Division of Housing and Community Renewal
Office of Rent Administration
Gertz Plaza
92-31 Union Hall Street
Jamaica, NY 11433
September 9, 2003
Dear
This is in response to your letter of August 8. You inquired

about the permissibility of an owner charging a pet registration
fee (on an annual basis, payable in & single payment) of $50.00
(you have two dogs, and the fee is $25.00 per deg or cat}.

The Rent Stabilization Law and the Rent Stabilizaticn Code
(RSC) limit the amount ¢f rent which may be charged the tenant of
a rent stabilized apartment. RSC Sec. 2520.6(c) defines "rent" as
any "[clonsideration, charge, fee or other thing o¢f value,
including any bonus, benefit or gratuity demanded or received for,
or in connection with, the wuse or occupation of housing
accommodations or the transfer of a lease for such housing
accommodations. . . ."™ Under this definition, the imposition of a
charge for pet registration under the circumstances you describe
would constitute an increase in "rent." Pursuant +to RSC Sec.
2522.1, the legal regulated rent may be increased only on grounds
specified in the RSC, and there is noc provision permitting a rent
increase for pet registration. Accordingly, such charge appears to
be impermissible, at least where your right to have a given pet,
under the standards to be discussed, 1s not at issue.
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The right to own a pet 1is determined largely by lease
provisions but is also subject to N.Y.C. Admin. Code Sec.
27-2009.1, commonly called the "Pet Law," which reads, in pertinent
part, as follows:

b. Where a tenant in a multiple dwelling openly and
notoricusly for a period of three months or more
following taking possession of a unit, harbors or
has harbored a household pet or pets, the harboring
of which is not prohibited by the multiple dwelling
law, the housing maintenance or the health codes of
the city of New York or any other applicable law,
and the owner or his or her agent has knowledge of
this fact, and such owner fails within this three
month period to commence a summary proceeding or
action to enforce a lease preovision prohibiting the

keeping of such household pets, such lease
provision [prohibiting pets] shall be deemed
waived.

c. It shall be unlawful for an owner or his or her

agent, by express terms or otherwise, to restrict a
tenant's rights as provided in this section. Any
such restriction shall be unenforceable and deemed
void as against public policy.

d. The waiver provision o¢f this section shall not
apply where the harboring of a household pet causes
damage to the subject premise, creates a nuisance
or interferes substantially with the health, safety
or welfare of other tenants or occupants of the
same ©or adjacent building or structure.

Issues arising under the Pet Law are not decided by this
agency. If a Pet Law issue is not settled between the parties, it
may be a matter for a court of competent jurisdiction.

In responding to your request £for an opinion, we have
understood the situation to be either that your lease does not
prohibit you from having your two dogs (you mentioned that they
were "on the lease") and/or that you have had these two dogs for a
substantial period of time, longer than the three-month Pet Law
objection periocd. In accordance with our general practice, we
offer no comment on situations not presented, such as those
involving a replacement or new pet, where there may not have been
established a right to have such pet under lease and Pet Law
standards, and on whether a prospective agreed-upon charge
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(essentially a separate agreement from rent regulatory matters)
could be made in that situation, in return for the owner waiving
objections to the pet.

With respect to other, non-monetary aspects of your
development 'S recently amended pet policy, as shown in the
attachments to vyour letter, we note, first, that the owner's
position is not clear from your letter. Apparently your .dogs,
since they were present on June 30, 2003, were "grandfathered in"
and thus exempt, pursuant to paragraph (a) of the policy, from the
scope of paragraph (b), the paragraph which contains essentially
all of the new reguirements. You state that someone in the
management o©office said "this was a typo" and that you were subiject
to the new reguirements. If that is the management's position, the
difference between it and the document you attached is much more
than a "typo/;" it would be a complete reworking of that document.
In any event, matters of nuisance (we note parenthetically the
exclusion for nuisance in paragraph d of the Pet Law, quoted
above), and of the reasonableness of house rules designed to combat
nuisance {(as well as whether failure to obey such zrules is, in a
given situation, itself a form of nuisance) are not within the
purview of DHCR. As with Pet Law matters discussed above, if a
gquestion is not resolved between the parties, it may be a matter
for a court of competent jurisdiction.

With respect to some concerns you express in your letter about
the situation which could arise if the owner continues to take the
position that you must pay the pet registration fee, please note
that it is not within the scope of this opinion letter process to
advise a tenant how to proceed when the tenant believes a violation
of the rent laws or regulations has occurred. DHCR has no
authority to prevent any owner from bringing an action in court
against a tenant. It is up to the tenant to assess the situation
and the risks involved. We will simply note the following: 1) if
a tenant pays an amount which he or she believes constitutes an
overcharge, the tenant may file an overcharge complaint, Form RA-89
(available at the Web site listed at the bottom of the first page
of this letter, as well as from DHCR's Public Information staff,
which can be reached by telepheone at 718-739-6400), and Z) pursuant
to RSC Sec. 2520.13, "l[aln agreement by the tenant to waive any
provision of the RSL [Rent Stabilization Law] or this Code is wvoid

We trust that we have fully answered your inguiry.




Please be advised that this opinion letter is not a substitute
for a formal agency order issued upon prior notice to all parties,
such parties having been afforded an opportunity to be heard.

Ver ruly urs,

ZIANE

Charles G¢ldstein
Associate Counsel

CG:ES

cc: Deputy Commissioner Roldan
(COL-1552)




