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New York State Division of Housing and Community Renewal
Office of Rent Administration
Gertz Plaza
92-31 Union Hall Street
Jamaica, NY 11433 -

April 29, 2003

This is in response to your letter of March 17, 2003.

You explain that a building was sold to a new owner. An overcharge order was issued by the
DHCR three months prior to the purchase, and the new owner was not informed of the existence
of the overcharge order at the closing. You request an opinion on whether a tenant can enforce
the order against the new owner. The order was issued in December 2000 ( 27 months ago). A
current tenant suggested not paying rent until the full amount of the refund due is recovered.

The relevant information is contained in RSC Sections 2526.1(£)(2)(i), 2520.13, and
2526.1(e). '

For overcharge complaints filed or collected on or after April 1, 1984- except in certain
limited instances, explained below- a current owner shall be responsible for all overcharge
penalties, including penalties based upon overcharges collected by the prior owner; and there is
no statute of limitations for the enforcement of an overcharge order.

In the mentioned limited instances, primarily involving judicial sales, prior owners are solely
liable for overcharges actually collected by them. These are explained in RSC 2526.1(£)(2)(i):

...However, in the absence of collusion or any relationship between such owner
and any prior owner, where no records sufficient to establish the iegal regulated
rent were provided at a judicial sale, or such other sale effected in connection with,
or to resolve, in whole or in part, a bankruptcy proceeding, mortgage foreclosure
action or other judicial proceeding, an owner who purchases upon or subsequent
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to such sale shall not be liable for overcharges collected by any owner prior to
such sale, and treble damages upon overcharges that he or she collects which
result from overcharges collected by any owner prior to such sale. An owner who
did not purchase at such sale, but who purchased subsequent to such sale, shall also
not be liable for overcharges collected by any prior owner subsequent to such sale

to the extent that such overcharges are the result of overcharges collected prior to
such sale.

Given the above considerations, and assuming the referenced order applies to a rent stabilized
tenant, and assuming that it is a final order of the agency, and also assuming that the tenant has
not sought to collect the overcharge in the same manner as a judgment in Supreme Court, then
the tenant may begin deducting the overcharge from the rent billed by the current owner. This is
notwithstanding the fact that such deduction would commence approximately twenty-seven

months after the issuance of the order and notwithstanding the fact that no such deduction was
made during the tenure of the prior owner.

The amount of the offset against the rent due to the present owner that the tenant may take
must be at a rate that is not in excess of 20% of the amount of the overcharge award for any one
month's rent. If 20% of the.overcharge award is at least equal to one month's rent, the tenant will
not be required to pay any rent until the entire amount of the overcharge award has been offset.

Under rent control, the DHCR s role in deciding rent overcharge complaints is basically
limited to determinations of maximum rent, with matters such as the recovery of an overcharge
award or most questions of arrears being in the domain of the courts.

We trust that we have fully responded to your inquiry.

Please be advised that this letter is not a substitute for a formal agency order issued upon prior
notice to all parties and with all parties having been afforded an opportunity to be heard.

Very truly Yours,

Charles Goldstein
Associate Co

cc: Deputy Commissioner Roldan
(COL-1475) '




